Nokedli, vagy elegánsan galuska. Sokféle módon esszük, sokféle módon készítjük. Ahány család annyiféle nokedli recept van, én most a "sajátomat" írom le, nálunk így készül tehát a nokedli.
Veszek egy nagy fazekat, és felteszek benne kb. 3 liter vizet forrni. Amíg el nem kezd forrni megcsinálom a tésztát. Egy kisebb fazékba szórok kb. fél kg lisztet (kb 4 adaghoz ennyi kell, azért kb. mert ha öcsém is eszik belőle, akkor több kell :-D), kb. fél evőkanálnyi sót teszek hozzá, beleütök 1 tojást, és elkezdem keverni. Folyamatosan adagolom hozzá a vizet, 4-5 dl víz szokott hozzá kelleni, a liszttől függően. Akkor jó, ha már a liszt "eltünt", vagyis felvette a vizet, és nagyon sűrűn folyós, ragadós. Nem szoktam túlzásba vinni a keverést, ne legyenek benne nagy lisztes csomók, de nem kell hogy teljesen homogén és sima legyen. Mire elkészül a tészta, addigra a víz is forr. A vízbe is teszek sót, kb. egy evőkanálnyit, és három részletben kiszaggatom.
Itt álljunk meg egy percre: a szaggatás legegyszerőbb nyokedli szaggatóval, ami úgy néz ki, mint egy nagylyukú reszelő, csak nincs éle, ezen vagy egy spaklit kell mozgatni, vagy egy műanyag tölcsérszerű szerkezetet kell tologatni. Rátesszük a vizes fazék tetejére, megragadjuk a fogantyúját egyik kezünkkel, a másikkal pedig tologatjuk a tologatni valót, és így a lyukakon keresztül a lobogó sós vízbe potyog a tészta. Ha nincs a háznál ilyen akkor ki lehet szaggatni a nokedlit késsel, vagy kanállal is egy vágódeszkáról. Ekkor egy kisebb adag tésztát a vágódeszkára teszünk, azzal a vizes fazék mellé állunk, és késsel vagy kanállal beleaprítjuk a tésztát a forró vízbe, itt külön figyelni kell arra, hogy lehetőleg azonos méretű galuskákat szaggassunk.
Ott tartottunk, hogy kiszaggattuk a nokedlit a forró vízbe, megvárjuk amíg feljönnek a víz tetejére és még várunk 1 percet, hogy megfőjenek. Egy szűrővel kiszedjük őket egy hideg vízzel teli edénybe (megszakítjuk a főzési folyamatot - a tésztában lévő hő tovább főzné saját magát), majd onnan is leszűrjük egy serpenyőbe. Ezt a folyamatot még kétszer megismételjük, majd kész vagyunk. A kész nokedlit a serpenyőben átmelegítjük (erre a hidegvizes fürdő miatt van szükség) és kész.
Változatok:
- a tésztába lehet rakni reszelt nyers krumplit - ez a sztrapacska alapja
- kerülhet bele fokhagyma, egész apróra vágott vöröshagyma
- ha tojást ütünk rá, akkor magában is megállja a helyét
Jó étvágyat hozzá!
Ui: a nokedliszaggatót és azt az edényt, amiben készült a tészta gyorsan el kell mosni, de legalábbis érdemes beáztatni.
Ha érdekelnek további receptek, praktikák a háztartással kapcsolatban, keresd fel a www.haztartasipraktikak.hu oldalt.