HTML

Háztartási praktikák kezdőknek és haladóknak

Mosás, főzés, takarítás csupa-csupa nemszeretem munka, de meg kell csinálni. Néha apróságok segítenek könnyebbé tenni az életünket, ezek gyűjtőhelye ez a blog.

Címkék

Linkblog

Archívum

stat

2010.06.25. 13:45 házisárki

Nokedli

Nokedli, vagy elegánsan galuska. Sokféle módon esszük, sokféle módon készítjük. Ahány család annyiféle nokedli recept van, én most a "sajátomat" írom le, nálunk így készül tehát a nokedli.

Veszek egy nagy fazekat, és felteszek benne kb. 3 liter vizet forrni. Amíg el nem kezd forrni megcsinálom a tésztát. Egy kisebb fazékba szórok kb. fél kg lisztet (kb 4 adaghoz ennyi kell, azért kb. mert ha öcsém is eszik belőle, akkor több kell :-D), kb. fél evőkanálnyi sót teszek hozzá, beleütök 1 tojást, és elkezdem keverni. Folyamatosan adagolom hozzá a vizet, 4-5 dl víz szokott hozzá kelleni, a liszttől függően. Akkor jó, ha már a liszt "eltünt", vagyis felvette a vizet, és nagyon sűrűn folyós, ragadós. Nem szoktam túlzásba vinni a keverést, ne legyenek benne nagy lisztes csomók, de nem kell hogy teljesen homogén és sima legyen. Mire elkészül a tészta, addigra a víz is forr. A vízbe is teszek sót, kb. egy evőkanálnyit, és három részletben kiszaggatom.

Itt álljunk meg egy percre: a szaggatás legegyszerőbb nyokedli szaggatóval, ami úgy néz ki, mint egy nagylyukú reszelő, csak nincs éle, ezen vagy egy spaklit kell mozgatni, vagy egy műanyag tölcsérszerű szerkezetet kell tologatni. Rátesszük a vizes fazék tetejére, megragadjuk a fogantyúját egyik kezünkkel, a másikkal pedig tologatjuk a tologatni valót, és így a lyukakon keresztül a lobogó sós vízbe potyog a tészta. Ha nincs a háznál ilyen akkor ki lehet szaggatni a nokedlit késsel, vagy kanállal is egy vágódeszkáról. Ekkor egy kisebb adag tésztát a vágódeszkára teszünk, azzal a vizes fazék mellé állunk, és késsel vagy kanállal beleaprítjuk a tésztát a forró vízbe, itt külön figyelni kell arra, hogy lehetőleg azonos méretű galuskákat szaggassunk.

Ott tartottunk, hogy kiszaggattuk a nokedlit a forró vízbe, megvárjuk amíg feljönnek a víz tetejére és még várunk 1 percet, hogy megfőjenek. Egy szűrővel kiszedjük őket egy hideg vízzel teli edénybe (megszakítjuk a főzési folyamatot - a tésztában lévő hő tovább főzné saját magát), majd onnan is leszűrjük egy serpenyőbe. Ezt a folyamatot még kétszer megismételjük, majd kész vagyunk. A kész nokedlit a serpenyőben átmelegítjük (erre a hidegvizes fürdő miatt van szükség) és kész.

Változatok:

  • a tésztába lehet rakni reszelt nyers krumplit - ez a sztrapacska alapja
  • kerülhet bele fokhagyma, egész apróra vágott vöröshagyma
  • ha tojást ütünk rá, akkor magában is megállja a helyét

Jó étvágyat hozzá!

Ui: a nokedliszaggatót és azt az edényt, amiben készült a tészta gyorsan el kell mosni, de legalábbis érdemes beáztatni.

 Ha érdekelnek további receptek, praktikák a háztartással kapcsolatban, keresd fel a www.haztartasipraktikak.hu oldalt.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://haztartasipraktikak.blog.hu/api/trackback/id/tr132109356

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása