HTML

Háztartási praktikák kezdőknek és haladóknak

Mosás, főzés, takarítás csupa-csupa nemszeretem munka, de meg kell csinálni. Néha apróságok segítenek könnyebbé tenni az életünket, ezek gyűjtőhelye ez a blog.

Címkék

Linkblog

Archívum

stat

2010.06.27. 22:05 házisárki

Takarékos főzés

Címkék: konyha főzés takarékos hasznos eszközök

Korábban mindig gáztűzhelyünk volt, most elektromos (kerámialapos) van. Hát, beletelt pár hétbe míg megszoktam. Az új elektromos tűzhelyek már szinte azonnal felmelegednek, ezzel nem is volt gond, de azt, hogy a főzőlap még elég sokáig megtartja a meleget jó pár túlfőzött étel árán jegyeztem meg.
Mindenki szeretne spórolni az energiával, ez a pénztárcánknak és a környezetnek is jó. Van pár szabály ami minden tűzhely típusra érvényes, és van ami speciálisan az "energiaátadó közeghez" illeszkedik.

Először tekintsük át, milyen fajtájú tűzhelyek vannak forgalomban, és mik az alapvető tulajdonságaik.

Gáz

  • gáz láng melegíti az edényt
  • előnye, az azonnali szabályozhatóság
  • hátránya, hogy a gázsütőkön a hőfokot nem lehet pontosan beállítani
  • hatékonysága viszonylag alacsony (itt kell a legtöbb energia azonos mennyiség felmelegítéséhez)

Elektromos

  • a melegítés egy főzőlapon történik, ami lehet vasmag (lassan melegszik fel, és hűl le) vagy kerámia (gyorsan melegszik fel, de viszonylag lassan hűl le)
  • előnye: ki lehet használni a főzőlap utólagos melegítő hatását, a sütő jól szabályozható
  • hátránya a késleltetett reagálás (lejjebb veszed, de még mindig az előző hőmennyiséget adja le)

Indukciós

  • itt az elektromágneses indukció révén nem a főzőlap melegszik fel, hanem az edény belseje
  • előnye: jól szabályozható (rögtön reagál), leginkább hatékony (a legkevesebb energiát használja fel a három megoldás közül)
  • hátránya, hogy maga a készülék meglehetősen drága és csak vastartalmú fémből készült edények használhatóak


Nézzük akkor, hogy lehet spórolni az energiával, és sokszor az időnkkel is:

  • akkor szabad csak bekapcsolni a tűzhelyt, begyújtani a lángot (kivéve a sütő előmelegítése) amikor elkezdünk főzni
  • ha felforrt az étel, érdemes takarékra venni, attól hogy lobogva forr nem lesz kész hamarabb
  • érdemes fedő alatt főzni, fedő nélkül kb. kétszer annyi energia szükséges
  • célszerű, hogy a fedő illeszkedjen is az edényhez, vagyis ne legyen túl nagy, mert akkor a gőz kijön alóla
  • szendvicstalpú edények hőátadása jobb, nagyobb a hatékonyságuk, általában egyenletesebben is főznek, viszont vigyázni kell, mert megtartják a hőt, könnyen előfordulhat, hogy már levettük a tűzről, de még tovább főzi az ételt
  • amit lehet azt kevés vízben főzzünk (pl. krumplit épp ellepje), az íze is jobb az ételnek
  • a gázláng legmelegebb része a láng csúcsa, akkor jó a láng mérete, ha a láng nem nyaldossa az edény oldalát, de hozzáér
  • elektromos főzőlapnál lehetőleg a főzőlappal azonos méretű edényeket használjunk, ha túl kicsi az edény, akkor feleslegesen melegítjük az edény körül a levegőt, ha túl nagy, akkor lassabban készül el az étel
  • elektromos tűzhelyet ki lehet kapcsolni mielőtt a főzés teljesen befejeződne, hogy mennyi ideig hatásos még a hő, amit a tűzhely tárol, függ az ételtől, az edénytől és a tűzhelytől.

Ha érdekelnek további receptek, praktikák a háztartással kapcsolatban, keresd fel a www.haztartasipraktikak.hu oldalt.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://haztartasipraktikak.blog.hu/api/trackback/id/tr932114559

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása