Sokan, sokféleképp csinálják, jöjjön most az én változatom.
Először is megpucolok 10 gerezd fokhagymát, és fokhagymaprésen áttöröm őket (ezért teszem ezt meg előre, mert egy kicsit meg kell zsiradékon pirítani, és mivel elég gyorsan odakap, nincs idő akkor szerencsétlenkedni a fokhagyma préssel). Kb. 3 dkg margarint (vagy 2 evőkanál olajat) megmelegítek egy lábosban, és beleszórok 2 evőkanál lisztet, amit megpirítok, amikor már világosbarna leveszem a tűzről, és a forró lábosban megpirítom az áttört fokhagymát. Felöntöm egy kevés tejjel (összesen 1 liter kell bele) és csomómentesre keverem, majd visszateszem a tűzre és beleöntöm a maradék tejet és még 1/2 liter vizet. Amikor felforrt akkor belerakok 2 db erőleveskockát, egy kis borsot - lehetőleg fehéret (kb. két késhegynyit), egy kis őrölt szerecsendiót (kb. 1 késhegynyit) és 2 csipet szárított majoránnát. Mi reszelt sajttal és pirított kenyérkockával szeretjük.
Fel lehet még dobni egy kicsit: lehet bele tölteni egy kupica konyakot is, attól még finomabb. Ha főételnek esszük, vagy utána csak valami süti van, akkor jöhet bele még egy kis dobozos főzőtejszín is a víz után, úgy tartalmasabb lesz.
Jó étvágyat!
Ha érdekelnek további receptek, praktikák a háztartással kapcsolatban, keresd fel a www.haztartasipraktikak.hu oldalt.