Miután tegnap írtam pár sort a brokkoliról, ebédre gyorsan főztem is belőle egy könnyű krémlevest. Nagyon sokféle recept van forgalomban, sokan sokféleképp készítik. Jöjjön az én változatom, amely hidegen és melegen is finom:
Veszek két közepes krumplit (inkább kisebbet, mint nagyobbat), megpucolom, és jó kicsire felvágom. 30 dkg brokkolit belerakok egy lábasba (lehet fagyasztott is, de persze frissből még finomabb), hozzáteszem a krumplit, felöntöm 1 liter vízzel és elkezdem főzni. Amikor felforrt a víz, beleteszek 2 db leveskockát (pl. erőlevest, de a húsleves is jó), majd főzőm amíg a krumpli és a brokkoli meg nem puhul. A krumplit azért érdemes kicsire vágni, mert a brokkoli hamar megfő, és így kisebb az esélye annak, hogy a brokkoli már péppé főtt, de a krumpli még mindig kemény. Amikor már mindkettő puha, lezárom a leves alatt a tűzhelyet, kiszedem a zöldséget a léből, várok vele egy kicsit (ne legyen tűzforró) és botmixerrel jó alaposan összeturmixolom. Az így elkészített zöldségpéphez keverek egy kevés levest, és az így kapott hígabb anyagot visszaöntöm a lábosba. Újra begyújtom a tűzhelyt, és rottyantok rajta egyet (amíg újra felforr addig várok).
Persze ezt a levest is meg lehet bolondítani még egy kicsit:
- lehet bele tejszínt főzni, akkor sokkal tartalmasabb lesz, főfogásként is megállja a helyét
- tejföllel összefőzve még pikánsabb (a tejföl egy kicsit savanyít rajta)
- krémsajtot belefőzve szintén tartalmas levest kapunk.
Én általában csak a saját tányéromban szoktam tejfölt keverni bele, és természetesen ezt is, mint a krémlevesek legtöbbjét reszelt sajttal és pirított kenyérkockával esszük.
Ha érdekelnek további receptek, praktikák a háztartással kapcsolatban, keresd fel a www.haztartasipraktikak.hu oldalt.