HTML

Háztartási praktikák kezdőknek és haladóknak

Mosás, főzés, takarítás csupa-csupa nemszeretem munka, de meg kell csinálni. Néha apróságok segítenek könnyebbé tenni az életünket, ezek gyűjtőhelye ez a blog.

Címkék

Linkblog

Archívum

stat

2010.06.22. 10:05 házisárki

A zöld "karfiol"

Címkék: főzés alapanyag

Mikor először találkoztam a brokkolival, azt hittem hogy nem más, mint egy zöld színű karfiol. Utána azt tudtam meg róla, hogy Ámerikában a gyerekeket terrorizálják azzal, hogy egyék meg. És ezután sok éves csend következett, amíg a brokkoli jól érezte magát a zöldséges polcán, és én is meg voltam nélküle. Aztán kipróbáltam, és azóta sokszor eszünk brokkolit (legalábbis mi nők, férjem nem szereti, igaz meg se kóstolta még).

A brokkoli egy káposztaféle és tényleg rokona a karfiolnak. Rengeteg vitamint (béta-karotint, folsavat, C-vitamint, B1, B2, B3 vitaminokat, kálciumot, káliumot, magnéziumot, foszfort, vasat, luteint)és úgynevezett fitokemikáliát tartalmaz, amelyeknek rákellenes hatásuk van. Állítólag segít megelőzni a tüdő-, nyelőcső-, gyomor-, bél- és posztatarákot, valamint megemeli a "jó" ösztrogén szintjét a szervezetben.

Persze az se mellékes, hogy amellett hogy hasznos, egészséges még szép és finom is. Elkészíthető levesnek, hússal vagy hús nélkül rakottasnak, tésztára tehető, rántható, a lehetőségek végtelenek. Általában csak a fejét esszük meg, ami amúgy a brokkoli virágja, pedig nem csak a rózsája ehető, hanem a szára is, érdemes a szárát is megpucolni (a szálas bőrt lehámozni) és felhasználni. Sőt akár a leveleiből is készíthetünk ételt.

Amikor friss brokkolit vásárolunk arra vigyázzunk, hogy csak zöld növényt vegyünk, amikor már a virágok kinyíltak, sárgás színűek, már nem jó a növény.

Ha érdekelnek további receptek, praktikák a háztartással kapcsolatban, keresd fel a www.haztartasipraktikak.hu oldalt.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://haztartasipraktikak.blog.hu/api/trackback/id/tr612100325

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása