Mikor először találkoztam a brokkolival, azt hittem hogy nem más, mint egy zöld színű karfiol. Utána azt tudtam meg róla, hogy Ámerikában a gyerekeket terrorizálják azzal, hogy egyék meg. És ezután sok éves csend következett, amíg a brokkoli jól érezte magát a zöldséges polcán, és én is meg voltam nélküle. Aztán kipróbáltam, és azóta sokszor eszünk brokkolit (legalábbis mi nők, férjem nem szereti, igaz meg se kóstolta még).
A brokkoli egy káposztaféle és tényleg rokona a karfiolnak. Rengeteg vitamint (béta-karotint, folsavat, C-vitamint, B1, B2, B3 vitaminokat, kálciumot, káliumot, magnéziumot, foszfort, vasat, luteint)és úgynevezett fitokemikáliát tartalmaz, amelyeknek rákellenes hatásuk van. Állítólag segít megelőzni a tüdő-, nyelőcső-, gyomor-, bél- és posztatarákot, valamint megemeli a "jó" ösztrogén szintjét a szervezetben.
Persze az se mellékes, hogy amellett hogy hasznos, egészséges még szép és finom is. Elkészíthető levesnek, hússal vagy hús nélkül rakottasnak, tésztára tehető, rántható, a lehetőségek végtelenek. Általában csak a fejét esszük meg, ami amúgy a brokkoli virágja, pedig nem csak a rózsája ehető, hanem a szára is, érdemes a szárát is megpucolni (a szálas bőrt lehámozni) és felhasználni. Sőt akár a leveleiből is készíthetünk ételt.
Amikor friss brokkolit vásárolunk arra vigyázzunk, hogy csak zöld növényt vegyünk, amikor már a virágok kinyíltak, sárgás színűek, már nem jó a növény.
Ha érdekelnek további receptek, praktikák a háztartással kapcsolatban, keresd fel a www.haztartasipraktikak.hu oldalt.