Az az igazság, hogy rizses vagyok, vagyis ha választani lehet, hogy krumpli legyen a köret, vagy rizs, én az esetek 80 %-ban rizst választok. De azt még nekem is be kell ismernem, hogy a krumpli - vagyis elegáns néven: burgonya - az a köret, amit ezer féleképp lehet variálni. Most jöjjön egy lista, a teljesség igénye nélkül:
- lehet héjában főzni, majd félbevágva finom pempőkkel enni
- lehet sós vízben megfőzni (pörköltekhez jó köretnek, illetve a hagyományos hasmenés esetén ajánlott étel)
- a sós vízben főzés után ki lehet sütni olajban
- szintén sós vízben főzés után meg lehet pirítani kicsit grill alatt
- főzés után egy kevés petrezselyemmel át lehet pirítani serpenyőben
- ki lehet sütni bő olajban
- főzés után össze lehet törni, és egy kevés lepirított hagymával összekeverni
- a megfőtt krumplit vajjal/margarinnal, tejjel/tejföllel összetörve kapjuk a krumplipürét
- ha a kész krumplipürét tojással elkeverjük és kis halmokat formázunk, hercegnő burgonyát készítettünk
- készülhet a krumplifőzelék (babérlevéllel vagy majorannával)
- rakott krumpli lesz ha a megfőtt karikára vágott krumplit kemény tojással, valamiféle hússal (kolbásszal, virslivel, füstölt hússal stb.), tejföllel/besamellel összekeverjük, és átsütjük
- lehet belőle tepsiskrumpli (ennek is annyi változata van, hogy egész szakácskönyvet lehetne írni belőle)
- paprikáskrumpli
- krumplileves....
Most hagyom abba :-). De azt hiszem még írok majd a krumpliról, mert így végig olvasva a listát, lehet, hogy azért nem is vagyok annyira rizses....
Ha érdekelnek további receptek, praktikák a háztartással kapcsolatban, keresd fel a www.haztartasipraktikak.hu oldalt.