HTML

Háztartási praktikák kezdőknek és haladóknak

Mosás, főzés, takarítás csupa-csupa nemszeretem munka, de meg kell csinálni. Néha apróságok segítenek könnyebbé tenni az életünket, ezek gyűjtőhelye ez a blog.

Címkék

Linkblog

Archívum

stat

2010.06.30. 22:02 házisárki

Krumpli, te csodás

Címkék: főzés alapanyag

Az az igazság, hogy rizses vagyok, vagyis ha választani lehet, hogy krumpli legyen a köret, vagy rizs, én az esetek 80 %-ban rizst választok. De azt még nekem is be kell ismernem, hogy a krumpli - vagyis elegáns néven: burgonya - az a köret, amit ezer féleképp lehet variálni. Most jöjjön egy lista, a teljesség igénye nélkül:

  • lehet héjában főzni, majd félbevágva finom pempőkkel enni
  • lehet sós vízben megfőzni (pörköltekhez jó köretnek, illetve a hagyományos hasmenés esetén ajánlott étel)
  • a sós vízben főzés után ki lehet sütni olajban
  • szintén sós vízben főzés után meg lehet pirítani kicsit grill alatt
  • főzés után egy kevés petrezselyemmel át lehet pirítani serpenyőben
  • ki lehet sütni bő olajban
  • főzés után össze lehet törni, és egy kevés lepirított hagymával összekeverni
  • a megfőtt krumplit vajjal/margarinnal, tejjel/tejföllel összetörve kapjuk a krumplipürét
  • ha a kész krumplipürét tojással elkeverjük és kis halmokat formázunk, hercegnő burgonyát készítettünk
  • készülhet a krumplifőzelék (babérlevéllel vagy majorannával)
  • rakott krumpli lesz ha a megfőtt karikára vágott krumplit kemény tojással, valamiféle hússal (kolbásszal, virslivel, füstölt hússal stb.), tejföllel/besamellel összekeverjük, és átsütjük
  • lehet belőle tepsiskrumpli (ennek is annyi változata van, hogy egész szakácskönyvet lehetne írni belőle)
  • paprikáskrumpli
  • krumplileves....

Most hagyom abba :-). De azt hiszem még írok majd a krumpliról, mert így végig olvasva a listát, lehet, hogy azért nem is vagyok annyira rizses....

Ha érdekelnek további receptek, praktikák a háztartással kapcsolatban, keresd fel a www.haztartasipraktikak.hu oldalt.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://haztartasipraktikak.blog.hu/api/trackback/id/tr982121825

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása