Legutóbb ezt a kekszet készítettem. Az eredeti „Dán keksz”-et fém dobozban árulják, nagyon drágán (1300-1400 Ft egy doboz, amiben nem egész fél kiló keksz van), a recept szerinti hozzávalókkb 500 forintot tesznek ki, és kb. 1 kg keksz lesz belőle.
Hozzávalók
50 dkg liszt, 4 ek rétesliszt, 15 dkg margarin, 20 dkg porcukor, 1 dl tej, 2 ek kávéba való krémpor, 1 db tojás + 1 tojás megkenni a tetejét, 3 g szódabikarbóna, 3 g szalalkáli, 3 g só, reszelt citromhéj, 2 zacskó vaníliás cukor
A sima lisztet átszitálom, hozzá keverem a réteslisztet, a szódabikarbónát, sót, reszelt citromhéjat. A margarint elmorzsolom a liszttel, hozzádolgozom, a tojást, a krémport, a beleszitált porcukrot, és a tejben feloldott szalalkálit, majd összegyúrom a tésztát.
Ezután 10 percig pihen a tészta, addig bele lehet vágni a sütőpapírt a tepsibe, előkészíteni a gyúródeszkát, begyújtani a sütőt.
A tésztát 3 mm vastagságúra kinyújtom (két réteg folpack között egyszerűbb) és kiszaggatom. A kekszeket felvert tojással megkenem, kristálycukorba, vagy vaníliás kristálycukorba nyomom. A sütés előmelegített sütőben 180-190 C-on kb. történik, kb. 10 perc alatt világosbarnára sül. Állítólag fémdobozban sokáig eláll, még nem tudtam kipróbálni mert nálunk hamar elfogy.
Ha érdekelnek további receptek, praktikák a háztartással kapcsolatban, keresd fel a www.haztartasipraktikak.hu oldalt.