A fokhagyma a magyar konyha egyik leggyakrabban használt alapanyaga. Jellegzetes aromája (szaga) van, amelyet van aki szeret, van aki meg ki nem állhat. Nagyon egészséges növény, állítólag növeli a férfierőt és a koncentrációs készséget is, valamint mint a legtöbb hagymának baktériumölő hatása van.
Nem szakszerűen két vagy inkább három "héja" van, egy fehér, szárazabb, ami a gerezdeket tartja össze, és a gerezdeket egyenként körülvevő, könnyen lehúzható hártya. Általában mindkét réteget eltávolítjuk, úgy használjuk fel a, A megtisztított fokhagymát sokféleképp felhasználhatjuk: egészben, apróra vágva, fokhagymaprésen átnyomva, lereszelve, nyersen, étellel együtt főzve, sütve, párolva, magában (itt előfordulhat, hogy a gerezdeket körülvevő hártyát nem távolítjuk el) megsütve.
A legáltalánosabb a fokhagymaprés használata. Ekkor a gerezdeket egyenként, vagy kettesével berakjuk a présbe, összenyomjuk, egy kés segítségével leszedjük a kipréselt fokhagymát. Én még a késsel fel szoktam lazítani a prés belsejében maradó részeket is, amely főleg a harmadik, puha rostos héjból áll, és újra préselek, ezzel azt annyira összetöröm, hogy belerakhatom az ételbe. Ha nem lazítanám fel, préselném újra és úgy kerülne az ételbe, akkor esetleg egybemaradna még a főzés során is.
A fokhagymaprést érdemes beáztatni rögtön használat után, mert ha beleszárad a kis lyukakba a fokhagyma, akkor elég kellemetlen a mosogatás.
Ha érdekelnek további receptek, praktikák a háztartással kapcsolatban, keresd fel a www.haztartasipraktikak.hu oldalt.