HTML

Háztartási praktikák kezdőknek és haladóknak

Mosás, főzés, takarítás csupa-csupa nemszeretem munka, de meg kell csinálni. Néha apróságok segítenek könnyebbé tenni az életünket, ezek gyűjtőhelye ez a blog.

Címkék

Linkblog

Archívum

stat

2010.06.16. 22:06 házisárki

Pár szó a fokhagymáról

Címkék: főzés kezdő

A fokhagyma a magyar konyha egyik leggyakrabban használt alapanyaga. Jellegzetes aromája (szaga) van, amelyet van aki szeret, van aki meg ki nem állhat. Nagyon egészséges növény, állítólag növeli a férfierőt és a koncentrációs készséget is, valamint mint a legtöbb hagymának baktériumölő hatása van.

Nem szakszerűen két vagy inkább  három "héja" van, egy fehér, szárazabb, ami a gerezdeket tartja össze, és a gerezdeket egyenként körülvevő, könnyen lehúzható hártya. Általában mindkét réteget eltávolítjuk, úgy használjuk fel a, A megtisztított fokhagymát sokféleképp felhasználhatjuk: egészben, apróra vágva, fokhagymaprésen átnyomva, lereszelve, nyersen, étellel együtt főzve, sütve, párolva, magában (itt előfordulhat, hogy a gerezdeket körülvevő hártyát nem távolítjuk el) megsütve.

A legáltalánosabb a fokhagymaprés használata. Ekkor a gerezdeket egyenként, vagy kettesével berakjuk a présbe, összenyomjuk, egy kés segítségével leszedjük a kipréselt fokhagymát. Én még a késsel fel szoktam lazítani a prés belsejében maradó részeket is, amely főleg a harmadik, puha rostos héjból áll, és újra préselek, ezzel azt annyira összetöröm, hogy belerakhatom az ételbe. Ha nem lazítanám fel, préselném újra és úgy kerülne az ételbe, akkor esetleg egybemaradna még a főzés során is.

A fokhagymaprést érdemes beáztatni rögtön használat után, mert ha beleszárad a kis lyukakba a fokhagyma, akkor elég kellemetlen a mosogatás.

Ha érdekelnek további receptek, praktikák a háztartással kapcsolatban, keresd fel a www.haztartasipraktikak.hu oldalt.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://haztartasipraktikak.blog.hu/api/trackback/id/tr892087532

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása